Gode råd om elektrisk anlegg
Ofte stilte spørsmål
Dette kan du gjøre selv
Det er kun virksomheter som er registrert i DSBs sentrale register som har lovlig adgang til å utføre og vedlikeholde elektriske anlegg. Som ikke-faglært har du likevel lov til å gjøre mindre arbeider.
Eier/bruker av elektriske anlegg og elektrisk utstyr har selv ansvaret for at dette til enhver tid er forskriftsmessig, og at det brukes i samsvar med produsentens anvisninger. Forsøk imidlertid ikke å opptre som hobbyelektriker. Det kan være både farlig og kostbart. De mest graverende feilene som Det lokale elektrisitetstilsyn (DLE) avdekker, er oftest resultat av slike «kostnadsbesparende” løsninger. Det er kun virksomheter som er registrert i DSBs sentrale register over virksomheter som prosjekterer, utfører og vedlikeholder elektriske anlegg, som har lovlig adgang til å utføre og vedlikeholde elektriske anlegg.
Elvettsregler
Det er viktig å ha noen elvettsregler når det gjelder elektriske apparater i en bolig.
Spesielt er dette viktig for å unngå branntilløp. Husk at du kun har lov til å foreta enkelte elektriske tilkoplinger på eget utstyr. I de fleste sammenhenger er det lurt å benytte elektrofagfolk til elektriske installasjoner i egen bolig.
- Bruk ikke løse lamper og frittstående varmeovner på barnerom eller i rom hvor det er løse husdyr.
- Tørk ikke tøy på elektriske ovner.
- Slå av kokeplater etter bruk. Er du glemsom, anskaff tidsbryter.
- Monter rikelig med stikkontakter. Løse dobbeltekontakter og andre provisoriske løsninger går på sikkerheten løs.
- Ikke utfør arbeid selv som krever elektrofagfolk.
- Bruk aldri sterkere pærer enn lampen er beregnet for.
- Trekk støpslet til termostatstyrte elektriske apparater ut av stikkontakten når de ikke er i bruk.
- Er sikringer, koblingsbokser, støpsel eller brytere unormalt varme, kan det tyde på overbelastning. Ta kontakt med installatør.
- Gammelt elektrisk utstyr kastes. (NB! El-utstyr er spesialavfall.)
Brukerråd
Alle elektriske apparater som koples til strømnettet utgjør en viss fare. Feil bruk og dårlig vedlikehold av elektriske apparater er blant de vanligste årsakene til boligbranner. Her er noen gode generelle råd for bruk av elektriske artikler.
CE-merket – Hvis du er i tvil – be forretningen vise at produktet er produsert og dokumentert etter gjeldende EU-krav, som også gjelder i Norge.
Stand-by – Slå av alle elektriske apparater helt når de ikke er i bruk. Unngå å la apparatene stå i «stand-by».
Termostatstyrte apparater – Mange apparater er utstyrt med termostat. Det kan være kaffetraktere, vannkokere, strykejern, hårfønere og lignende. Går termostaten i stykker, kan temperaturen på kort tid øke og forårsake brann. Trekk derfor alltid ut støpselet på termostatstyrte elektriske apparater når de ikke er i bruk.
Følg bruksanvisningen – Følg alltid bruksanvisningen for de enkelte elektriske apparatene, både når det gjelder bruk og vedlikehold. Bruk ikke apparater til andre ting enn de er tiltenkt. Forsøk deg heller ikke som «hobbyreparatør» – overlat reparasjoner til fagfolk.
Råd for å unngå brann
- Vær sikker på at elektrisk utstyr er i forskriftsmessig stand. Kast gammelt elektrisk utstyr og slitte ledninger.
- Husk å slå av kokeplater. Trekk ut kontakten av kaffetrakter/strykejern når disse ikke er i bruk. Slå av TV-en med hovedbryteren, ikke bare med fjernkontrollen. Evt trekk ut pluggen hvis det ikke er en hovedbryter på apparatet.
- Varmgang i ledninger og elektriske apparater er et sterkt signal om brannfare.
- Ikke bruk sterkere lyskilder i lampene enn det som er merket på produktet. Lampeskjermer som endrer farge, er et tegn på for høy wattstyrke på lampen.
- Belast ikke den enkelte stikkontakt med for mange apparater.
- La elektriker gjøre elektrikerjobben. Er bryter eller stikkontakt varm, bør du ringe elektriker for at han kan vurdere om bryteren eller kontakten må skiftes ut.
- Deponering – Apparater kan deponeres i container hos en elektroforhandler eller på et avfallsanlegg.
Lading av bil
Du må regne med utgifter til elektriker når du skal kjøpe ladbar bil. Det gir trygg lading, kan gi mer fart i ladingen og ikke minst unngå jordfeilproblemer og brann.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler på-vegg-lader (Mode 3) med spesialtilpasset Type-2 kontakt for lading av elbiler. Utstyret består av en egen ladeboks som er fastmontert på veggen og en kontakt som er bygget for å tåle høy belastning over lengre tid. Hjemme i garasjen brukes det vanligvis en fastmontert kabel som plugges i bilen.
Samsvarserklæring
En samsvarserklæring skal forsikre huseier om at den elektriske installasjonen i huset er utført i henhold til kravene. Dokumentasjonen er påbudt.
Samsvarserklæring er en dokumentasjon som viser at et elektrisk anlegg er utført i samsvar med forskriftenes krav.